4 yıldan fazla zamandır Aksaray’da yaşadıktan sonra haliyle Kapadokya’da da epey güzel yerler keşfettim. Sizlere kısaca bunlardan bahsedeceğim. Ara ara da güncellemeyi planlıyorum.

Kapadokya Haritası

Zelve Açık Hava Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Farklı inanışlara sahip iki toplumun aynı yer ve aynı zamanda yaptığı kilise ve camileri, birbirlerine ve dinlerine olan anlayış ve hoşgörüyü görmek isterseniz Zelve Açık Hava Müzesi’ni gezin deriz. Zelve harabeleri peri bacalarının en yaygın ve en güzel olduğu yer. Burada doğa yürüyüşü yapabilir ya da farklı safari programlarından biri ile bu vadiyi gezebilirsiniz. Konum için tıklayın.

Yeraltı Seramik Müzesi – Güray Müze

Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze‘ye giderek, ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü seramik sanatçılarının eserlerini, bölgeden çıkarılan küçük buluntuları, Roma, Bizans, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çömlek eserleri görebilir, atölyelerde sanatçıları çalışmalarını yaparken izleyebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti 5 TL. Konum için tıklayın.

Kızılçukur Vadisi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Gün batımının en güzel olduğu nokta tartışmasız Kızılçukur Vadisi. Bu vadideki kiliseler de bölgenin en eski kiliselerinden. Eğer Jeep veya ATV safari turları ile geldiyseniz vadiye giriş için ücret ödemiyorsunuz. Kendiniz gitmek isterseniz de giriş için 3 TL ödeme yapıyorsunuz. Vadi yürüyüşlerinizi yalnız yapmak istemezseniz rehber eşliğinde de yapma opsiyonunuz da var. Bu vadiye atv, jeep, motosiklet ya da at ile giriş yapamıyorsunuz sadece seyir terasının olduğu alana gidebiliyorsunuz. Vadinin içerisine girmek için yürümeniz ya da bisiklet kullanmanız gerekiyor. Patika yollarda bisiklet kullanmıyorsanız sizin için riskli olabilir. Konum için tıklayın.

Aşk Vadisi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Panoramik olarak en keyifli olan vadi Aşk Vadisi diyebiliriz. Buraya aşk vadisi denilmesinin sebebi ise bu vadide evlilik tekliflerinin yapılmasıymış. Burada bir de Aşıklar Tepesi adında bir seyir bölümü de var. Araçla vadinin içlerine kadar girmek çok zor olduğundan kısa yoldan en güzel manzaraları yakalamak için oraya çıkabilirsiniz. Genellikle çevrede yapılan safarilerle bu vadiyi de görme imkânınız oluyor ama kendiniz gelmek isterseniz şöyle tarif edelim: Bir kere konum olarak Aşk Vadisi Göreme – Uçhisar yolu üzerinde bulunuyor yani Göreme’den Uçhisar yönüne gittiğinizi düşünürsek Bağıltepe sapağından, Özler Art Center önünden sapıyorsunuz. Daha sonra karşınıza çıkan yol ayrımından sağa sapıp Bağlıdere yönünde ilerliyorsunuz. Yol kötüleşince aracınızı park edip yürümeye başlayın. Vadinin toplam parkuru yaklaşık bir 4,5 – 5 kilometre kadar. Yani ortalama 1 saatinizi alır. Vadiye giriş Konumu için tıklayın.

Göreme Açık Hava Müzesi

Manastır eğitiminin başladığı ilk yer olan Göreme Açık Hava Müzesi, kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, şarap mahzeni ve manastırdan oluşan bir manastır kompleksi. Tüm alanı gezmek için iki saat ayırmanız yeterli olur.

Haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 30 TL ayrıca müze kart da geçerli. Müze içinde bulunan Karanlık Kiliseyi gezebilmeniz için ekstra 8 TL ödemeniz gerekiyor, müze kart burada geçerli olmuyor bunun sebebi ise ikonaların zarar görmesini önlemek için ekstra ücret koyarak ziyaretçi sayılarını minimalize etmek. Konum için tıklayın.

Uçhisar Kalesi

Bölgenin her yerinden görülebilen en yüksek peribacası olan Uçhisar Kalesi’ne çıkarak panoramik seyir yapın. Kaleden bütün göreme vadisini ve peri bacalarını görebilirsiniz. Eğer gün batımı saatlerinde balon uçuşları olursa kaleden balonları seyredebilir ya da günü burada batırabilirsiniz. Bizce tüm Kapadokya’daki en efsane günü batırma noktaları arasında ilk 3’e girer. Kaleye girişte müze kart geçerli değil. Giriş ücretleri ise öğrenci 3 TL tam 6 TLKonum için tıklayın.

Güvercinlik Vadisi

Bu vadi ismini, zamanında burada yaşayan insanların kayalara oyarak açtığı güvercin yuvalarından alıyor. Güvercinlik Vadisi’nde trekking, vadi bisikleti, vadi koşusu ve yoga gibi etkinlikler çok popüler. Vadilerde yapılan safarilerle diğer vadilerin içine giriyorsunuz ama buranın içine giremiyorsunuz. Sadece vadiye tepeden bakabiliyorsunuz. Vadinin içine girmenin tek yolu yürümek. Konum için tıklayın.

Temenni Tepesi

Fotoğraf Kaynak: Vildan Kukut / Foursquare

Tarihsel ve doğa güzellikleri bakımından Nevşehir’i dünyaya tanıtan ilk yer Ürgüp’tür desek yalan olmaz. Buranın en yüksek tepesi olan Temenni Tepesi, şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahip aynı zamanda bu tepeden Erciyes dağı görülebiliyor. Temenni Tepesi’nde iki tane kümbet var. Tepeye girişte sağda kalan kümbet bir türbe. Zaten insanların bu türbeye dilek dilemek için bez bağlamaları nedeniyle adı da “temenni” olarak kalmış. Tepede 3. Alâeddin Keykubat’a ait olduğu söylenen bir mezar da bulunuyor. Konum için tıklayın.

Temenni Tepesi’nin ortasındaki kümbet Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi. Kütüphane ilçe merkezine taşınmış ama yine de  burada görebileceğiniz birkaç eser bulunuyor. Bu tepeye çıktığınızda Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi’ne gidip kitapları karıştırmadan, çay içmeden aşağı inmemelisiniz. Aslen Ürgüplü olan Mustafa Güzelgöz, kurucusu olduğu ilk gezici kütüphane servisi ile ABD Başkanı Kennedy tarafından ödüllendirilmiş ve 1969 yılında Amsterdam’da yılın kütüphanecisi seçilmiş. El yazması kitapların da olduğu küçük, şirin yerde doyasıya vakit geçirip, kitapların arasında kaybolun. Konum için tıklayın.

Asmalı Konak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Çok zamanınız var ve Kapadokya’da geleneksel bir konak nasıl olur diye görmek isterseniz diziyle meşhur olup ziyaretçi akınına uğrayan Asmalı Konağa gidebilirsiniz. Ama bizden söylemesi, neredeyse bütün odalar kilitli gezebileceğiniz bir iki oda var orada da çok az eşya var. Sadece yapıyı görebilirsiniz ki eminiz daha önce bundan kat be kat güzel konaklar görmüşsünüzdür. Üstelik konağın yaklaşık 200 yıllık Rum mimarisi oldukça da kötü durumda. Yani sadece Asmalı Konak için Ürgüp’e gelecekler hayal kırıklığına uğrayabilir. Her türlü gidecekler için giriş ücreti 2 TL. Konum için tıklayın.

Üç Güzeller

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kapadokya’nın simgesi haline gelmiş bu üç peribacasına kısaca üç güzeller deniyor. O klasik şapkalı peribacası formunun en güzel göründüğü yer burası. Zaten Kapadokya’ya gelen birçok turistin fotoğrafının arka fonunda net bu üçlü var. Bu üç güzellerin bir de efsanesi var: Zamanında Kapadokya Kral’ının bir kızı varmış ve bu kız bölgedeki bir çobana aşık olmuş. Kral kızının çobanla evlenmesine karşı çıkmış ama prenses yine de çobanla evlenmiş. Çobanla prensesin bir çocuğu olmuş ama Kral torunu olmasına rağmen kızını affetmemiş ve peşlerinden tüm aileyi katletmesi için asker göndermiş. Tam öldürülecekleri sırada prenses Allah’a onları bu durumdan kurtarması için yalvarmış. İşte o anda üçü de taşa dönüşmüş. Bu taşlardan en öndekinin çoban, ortadakinin çocukları ve en arkadakinin de prenses olduğuna inanılagelmiş. Birçok yerden görülebilen bu üçlüyü görmek için Kızıl Çukur Vadisi’nden Ürgüp yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. Yol üzerinde kısa bir mola vererek seyir terasından gözlem yapabilirsiniz. Konum için tıklayın.