Eskişehir tarihin birçok zamanına ev sahipliği yapmış köklü bir şehirdir. Bu sebepten Eskişehir’de gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Frigyalılara dayanan geçmişi ile pek çok arkeolojik kalıntı ve müzeye sahip kentteki yerleşim antik zamanlara kadar uzandığından antik kent kalıntıları da bulunmaktadır. Ayrıca şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı ve çevresinde gelişen hareketli üniversite şehri; keşfedilecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor.

  1. Sazova Parkı
  2. Kent Park
  3. Balmumu Heykeller Müzesi
  4. Kanlıkavak Parkı
  5. Odunpazarı Evleri
  6. Porsuk Çayı
  7. Eti Arkeoloji Müzesi
  8. Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabası)
  9. TCDD Eskişehir Müzesi

Sazova Parkı

Sazova Parkı tam ve asıl adıyla Eskişehir Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı’dır. Eskişehir’in Sazova Mahallesi’nde 400 bin metrekare üzerine kurulu olan bu park, 2008 yılından beri hizmet vermeye devam ediyor. Parkta görebilecekleriniz arasında Nuh’un Gemisi’nin yanı sıra 25 bin metrekarelik bir gölet, park çevresinde dolaşan buharlı mini tren, çocuk oyun alanları, hayvanat bahçesi, bilim ve deney müzesi, konser alanları, amfi tiyatro bulunuyor. Daha çok çocuklar için tercih edilen parkta ayrıca hayvanat bahçesinden akvaryuma, masal şatosundan korsan gemisine kadar birçok turistik aktiviteyi bularak uzun saatler ailecek eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Eskişehir’e gidecek olursanız bu keyif dolu parkı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Bir adı da Eskişehir Sazova Parkı olan Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı, 2008 yılında kapılarını ziyaretçilere açmıştır. Eskişehir Sazova Parkı, giriş ücreti ödenmeyen devasa bir eğlence ve bilim merkezidir. Ancak parkın içindeki eğlence ve etkinlik alanlarına girişlerde oldukça cüzi ücretler ödenmektedir ve bu ücretler her yıl farklılık göstermektedir. Parkın içindeki gezi treni ücretsizdir ve gezi rotası oluşturmak için ideal bir seçenektir.

Kent Park

Eskişehir'den AKP'li belediyeleri kıskandıracak fotoğraf

Bol oksijenli, bol yeşillikli Eskişehir Şehirlerarası Otobüs terminalinin tam karşısındaki Türkiye’nin ilk yapay plajı! Gerçek deniz kumu kullanılarak yapılmış bir plajdan söz ediyoruz. Oldukça geniş bir alana yayılmış, Eskişehir gibi birçok parka sahip bir şehrin bile en gözdelerinden biri. İçinde açık yüzme havuzu, yemek yiyebileceğiniz bir sürü kafe, ata binme eğitimi alabileceğiniz bir alan ve çocuklar için bir sürü oyun yeri var.

Eskişehir Balmumu Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir & Giriş Ücreti |  Gezilecek Yerler

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Profesör Doktor Yılmaz Büyükerşen tarafından hizmete açılan ve kendi eserlerinden oluşan bir balmumu müzesidir. Türkiye’de bu konseptle hizmet veren ilk müze olma unvanını elinde bulunduran Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde başkanın belediyeye bağışlamış olduğu yerli ve yabancı yaklaşık 160 kişinin balmumundan heykeli yer alır. Modernliği ile gidenleri kendine hayran bırakmayı başaran Eskişehir’e yolunuz düşerse balmumu müzesine uğramayı ihmal etmemelisiniz.

Balmumundan meydana gelen heykellerin ilk örneği Madame Tussauds olarak biliniyor. Türkiye’deki ilk örneği ise Eskişehir’de açılan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olarak karşınıza çıkıyor. Müzedeki eserler, 2013 yılından bu yana sanatseverlere ev sahipliği yapıyor. Eserlerin tamamı, aynı zamanda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen’in elinden çıkıyor. Sanatçı yönüyle de büyük beğeni toplayan Büyükerşen, müze açılmadan önce Anıtkabir, Samsun, İnebolu, İzmir, Harp Akademisi ve Deniz Harp Okulu’ndaki Balmumu heykellerini yapan kişi olarak biliniyor.  Sergilenen Atatürk heykellerinin yanı sıra, yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların heykelleri de çeşitli dekorların önünde yerlerini alıyor. Müzede Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitleri de görebiliyorsunuz. Müzeyi anlamlı kılan özelliklerinden bir diğeri de, müzenin gelirinin kız çocuklarının ve engelli çocukların eğitiminde kullanılıyor olması.

Eskişehir Balmumu Müzesi’nde kimler var diye soracak olursanız; Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi, Osmanlı İmparatorluğu, Türk liderler, Dünya liderleri, tiyatro, sinema ve iş dünyası konu başlıklarına dahil olan ünlülerin gerçekten farksız hallerini yakından görebildiğinizi söyleyebiliriz. Görebileceğiniz isimlerden bazıları arasında Atatürk, Hürrem Sultan, Fazıl Say, Nazım Hikmet, İsmet İnönü, Süleyman Demirel, İsmet İnönü, Abdullah Gül, Müjdat Gezen, Zübeyde Hanım, Necip Fazıl Kısakürek, Beyazıt Öztürk, Zuhal Olcay, Hulusi Kentmen, Adile Naşit, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Tarık Akan yer alıyor. Ayrıca Haldun Dormen, Eskişehir futbol takımının efsane oyuncuları, Nükhet Duru, Mithat Körler, Saim Günal, İlhan Selçuk, Emin Çölaşan, Emre Kongar, Mehmet Barlas, Nevra Serezli, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Gülriz Sururi, Putin, Merkel, Obama Churchill ve Gandhi de görebileceğiniz isimler arasında bulunuyor. Ziyaretiniz sırasında profesyonel fotoğraf ekibi tarafından balmumu heykellerle birlikte fotoğraf çekip anınızı ölümsüzleştirebiliyorsunuz.

Kanlıkavak Parkı

Rivayete göre birbirlerine aşık ve kavuşamamış iki gencin bir kavak ağacına kendilerini asarak intihar ettiği olgusunun hâkim olduğu bunun yanı sıra muhtemelen çocukları çaydan uzak tutmak için uydurulan ‘çaydaki canavar’ efsanesine dayandırılan bir hikâye olduğu ağızdan ağıza söylenegelmiş. Tüm Eskişehir halkının ve buradaki öğrencilerin bildiği ‘Kanlı Kavak’ parkı içinde çocuk parkı, yürüyüş alanları, bisiklet sürme alanları ve çay bahçesi olan; şehrin ortasında bir mesire alanıdır. Bu piknik alanına gitmek için dağlar tepeler aşmaya gerek olmadığı için hemen herkesin sıklıkla tercih ettiği ‘yeşili güzel’ bir parktır. Evleri parka yakın olan teyzelerin kilimlerini serip sandalyelerini atıp oturduğu bu güzel park, öğrencilerinse ‘bugün ne yapsak’ sorularına alternatif bir seçenek sunar. Eskişehir Spor Kulübünün altyapısı bünyesinde çocuklara hem spor hem eğlence garantisi veren bir kuruluşun olması da parkın dikkat çekici ögelerinden.

Odunpazarı Evleri

Eskişehir Odunpazarı Evleri ve Gezi Turu |

Eskişehir’e gidip de görmeden gelme diyebileceğimiz bir yer var ki o da şüphesiz Odunpazarı Evleri’dir. Bu evler adını Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’ndan alır. Osmanlı’nın izlerini taşıyan bu evler eski ve dar sokak üzerinde sıralanmış  ihtişamlı ve renkli görünümüyle varlığını korumaktadır. Odunpazarı Evleri Türk mimarisinin güzel bir örneği ve Eskişehir’de gezilmesi gereken yerlerin en önemlisidir. Ahşap çatılarıyla kerpiçten yapılma bu evler, tarihî dokusu ve güzelliğiyle her zaman ilgi odağı olmaktadır. Rengârenk evlerin süslediği sokakların arasında dolaşarak tarihî atmosferi hissedebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Adalar – Porsuk Çayı

Porsuk Çayı Eskişehir Adalar Bölgesi : Tüm Detaylarıyla Gezi Rehberi

Eskişehir’de gezilmesi gereken yerlerden biri de Porsuk Çayı. Burası Eskişehir’in en hareketli ve en güzel yeri arasındadır. Bayatçık Deresi ve Kızıltaş suyundan beslenen Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Bu bölge Eskişehir‘in önemli turistik bölgesi olarak anılır. Porsuk Çayı Eskişehir’in sembolü haline gelmiştir. Buradaki gezintiniz sırasında mutlaka gondola binmelisiniz. Çayın şehir merkezine bakan tarafıysa adalar olarak isimlendirilmiştir. Bu bölge bir kaç mahalleyi de içinde barındırır. Kafe ve restoranlar Porsuk Çayı’nın etrafında yer almaktadır. Manzara eşliğinde bu mekanlarda çayınızı ve kahvenizi içebilirsiniz. Porsuk Çayı üzerinde bulunan köprüler Avrupa şehirlerindeki köprüleri aratmamaktadır. 

Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi - Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Yorumları -  Tripadvisor

Türkiye’de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müzeEskişehir Eti Arkeoloji Müzesi olarak bilinmektedir. Bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunmaktadır.

Eskişehir Eti Müzesi Neolitik Çağ’dan günümüze ışık tutan bir arkeoloji müzesidir. Eskişehir ve çevresindeki antik kentlerde planlı kazılar ve rastlantı sonucu ortaya çıkan mimari parçalarla, heykeller, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde bir araya getirilmiştir. Parçalar arasında satın alma, bağış ve müsadere yoluyla gelen eserler de bulunmaktadır.

Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabası)

Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabası)

Eskişehir’deki Tülomsaş Müzesi (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ), 1894 yılından bu yana hem şehrin hem de Türkiye’nin üretim ve kalkınma öyküsüne imza atmaktadır. Türkiye’nin ilk yerli üretim otomobili “Devrim” ve ilk yerli üretim lokomotifi “Karakurt”, Tülomsaş Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tülomsaş Devrim Arabası hikâyesi, 16 Haziran 1961’de Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin (çeken ve çekilen araçlar dairesi) yöneticileriyle mühendislerinden oluşan 20 kişinin Ankara’da bir toplantıya çağrılmasıyla başlar. Toplantıda Ulaştırma Bakanlığı’nın kaleme aldığı bir yazı okunur. Bu yazıda, “Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılamak amacıyla bir otomobil tipinin geliştirilmesi”, görevin de 1.400.000 TL ödenekle TCDD’ye verildiği bildirilmektedir. Süre 4,5 aydır, otomobilin 29 Ekim 1961 tarihine yetişmesi istenmektedir. İşte Devrim Arabası hikâyesi böyle başlamıştır.

TCDD Eskişehir Müzesi

Eskişehir TCDD Müzesi-Nasıl Giderim? Giriş Ücretleri? | Gezi Fikirleri

Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesi sınırları içindeki TCDD Eskişehir Müzesi 1998 yılında hizmete açılmıştır. Buharlı lokomotifler, tarihi şahsiyetlere ait eşyalar, telgraf makineleri ve çok çeşitli teknik aletler TCDD Eskişehir Müzesi’nde sergilenen parçaları oluşturmaktadır.

TCDD Eskişehir Müzesi kuruluşunu, 1997 yılında Eskişehir Şube 13. Şefliği’nin malzeme ambarındaki sobaların boyanmasına borçludur. Ambardaki sobaların boyatılarak sergilenmesi fikri, TCDD Eskişehir Müzesi’nin doğuşuna ilham kaynağı olmuştur.