Son günlerde Whatsapp sözleşmesine istinaden gizlilik kaygıları ile farklı alternatifler arayan birçok kişi Telegram’a dahil oluyor. Ben 2015 yılından bu yana bir çok özelliği ile ön plana çıkan Telegram’ı kullanıyorum. Ancak bu yazıda Telegram’ın özelliklerinden değil, dikkat etmeniz gereken ve benim kullandığım “Gizlilik Ayarları“ndan bahsedeceğim.

Bahsettiğim ayarlardan herhangi birine erişmek için:

  • Telegram’ı açın ve sol üst köşedeki üç çubuğa dokunun
  • Ayarlar> Gizlilik ve Güvenlik’e dokunun
  • İstenilen ayara dokunun

Telefon Numarası

Telegram, bir hesap oluşturmak için bir telefon numarası gerektirir. Varsayılan olarak, bu telefon numarası Telegram kişileriniz tarafından görünecektir. Hesabınızı oluştururken rehberinize Telegram erişimi verdiyseniz, bu, tüm bu kişilerin telefon numaranızı görebileceği ve Telegram kullandığınızı bileceği anlamına gelir. Bu davranıştan kaçınmak için, görünürlüğü “Hiç Kimse” olarak ayarlayabilirsiniz, böylece kişi defterinizdeki kişiler bile telefon numaranızı değil, yalnızca Telegram kullanıcı adınızı görebilir. Bunu, yabancıların sizi kullanıcı adınız aracılığıyla Telegram’da bulmasını ve telefon numaranızı görmesini engellediği için öneriyorum.

Son Görülme ve Çevrimiçi

Bu ayar, diğer kişilerin en son ne zaman Telegram kullandığınızı ve mesajlarını görüp görmediğinizi kontrol etmenizi sağlar. Telefon kullanımınızla ilgili iz bırakmamak için “Hiç Kimse” olarak ayarlamanızı öneririm.

Profil Fotoğrafı

Gerçek bir fotoğraf kullanacaksanız bunu “Kişilerim” ile sınırlamanızı öneriyorum. Ayrıca rehberinizde profil fotoğrafınızı görmesini istemediğiniz kişileri de ekleyebiliyorsunuz.

İki Aşamalı Doğrulama

Bir bulut parolası eklemek, hesabınıza giriş yaparken fazladan bir güvenlik katmanı ekler. Bu, SIM kartınıza erişimi olan herkesin bilginiz olmadan hesabınıza erişmesini önleyecektir. Ayarlar> Gizlilik ve Güvenlik> İki adımlı doğrulama’ya dokunun. Benzersiz bir şifre kullandığınızdan emin olun!

Hesabımı Sil

Telegram’ı düzenli olarak kullanıyorsanız, herhangi bir nedenle hesabınıza erişemiyorsanız (örneğin kayıp telefon) hesabınızı kendisini ve tüm içeriğini silmeye ayarlayabilirsiniz. Belirli bir süre bağlanamamanız durumunda konuşmalarınıza erişilmesini önlemek istiyorsanız, bu seçeneği 1 veya 3 ay olarak ayarlamayı düşünebilirsiniz.

Aramalar

Telegram üzerinden yapılan aramalarda sizleri kimin arayabileceğinizi, arama esnasında veri aktarmanın nasıl gerçekleşeceğini seçebilirsiniz. “Kişilerim” olarak seçebilirsiniz.

İletilen Mesajlar

Birine gönderdiğiniz mesajın başkasına iletilmesi durumunda, iletilen mesajda sizin isminizin paylaşılıp paylaşılmayacağını seçebiliyorsunuz. Ben bunu “Hiç Kimse” olarak yapmanızı öneriyorum.

Gruplar

Telegram gruplarına sizleri kimlerin ekleyeceğini seçebilirsiniz. Ben bunu “Kişilerim” olarak tercih etmenizi öneririm. Diğer türlü kullanıcı adınızı veya telefon numaranızı bilen herhangi bir kişi sizi istemeyeceğiniz gruplara ekleyebilir.

Veri Ayarları

Telegram kişi listenizi bulut ortamda saklıyor. İlk kurulumda direkt olarak kişileri eşitlediği için öncelikle “Kişileri Eşitle Devre Dışı” bırakarak “Eşitlenen Kişileri” sil yapmanızı tavsiye ederim.

Benim Telegram kullanırken bu şekilde gizlilik ayarlarını tercih ediyorum. Sizlerin ekstra kullandığı bir gizlilik ayarı varsa benimle paylaşabilirsiniz.

Teşekkürler.