Parkinson Yasası ilk olarak Cyril Northcote Parkinson’un Ekonomist dergisinde 1955 yılında basılan hiciv yazısının ilk cümlesi olarak ortaya çıkan şu özdeyiştir: Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.

Örgütler boş zamanlarını doldurmak için büyür.

Cyril Northcote Parkinson

Cyril Northcote Parkinson, bu söylemi İngiliz devlet memuru olarak devlet dairelerinde çalışırken edindiği tecrübeler sonucunda ortaya atmıştır. Daha sonradan, bu yazı, diğer başka yazılarla beraber Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress (Parkinson’un Yasası: Gelişme Arayışı) isimli kitapta toplanmıştır. Parkinson’un bu önerisi yanında iki tane daha temel önerisi bulunmaktadır;

  1. Giderler, tüm gelirleri karşılayana kadar artar.
  2. Gündemdeki konulara ayrılan zaman, önemi ile ters orantılıdır.

Doğal Sonuçları 🍂

Cute Asian little girl enjoying delicious spaghetti during lunch at home

Parkinson Yasası bir işe ayrılan kaynakların bir kez belirlenmesinin, bu kaynakların gerek olsun olmasın, kullanılacağı anlamına gelmesidir. 

Bunun da ötesinde kemer sıkma politikalarının uygulanmadığı, kaynakların miktarı konusunda sıkı sıkıya uyulan kısıtlamalar getirilmediği durumlarda, genel eğilim gerek olsun veya olmasın kaynakların tamamının tüketilmesi yönündedir.

Üretkenliğinizi Arttırın 🙋‍♂️

Man in Black Zip Up Jacket

Öncelikle yapılması gereken bir işi tamamlamak için gerçekçi bir şekilde ihtiyaç duyulan zamanı belirleyin.

Kendinize bu görevi tamamlamak için ne kadar zamanınız olduğunu sormayın. Bunun yerine bu işi gerçekten ne kadar sürede bitirebilirim diye sorun ve görevi bu süre zarfında tamamlamak için elinizden geleni yapın.

Bunu yapabilmek için suni zaman kısıtlamalarından yararlanabilirsiniz. Araştırmalar suni zaman kısıtlamalarının verimliliği artırdığını ortaya koymuştur. Kısa zamanlı görevler için belli bir süre (örneğin x işini 45 dakika içinde tamamlama gibi) belirlerken uzun süreli görevler için tamamlanma tarihi belirleyebilirsiniz.

Eğer daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu görürseniz, bunu dert etmeyin, işinizin kalitesini düşürmeden ve belirlediğiniz süre dolmadan görevi tamamlamaya çalışın. Bunu yapmak ihtiyacınız olmadığı halde ekstra süre harcama riskini ortadan kaldırır. Elbette, başlangıçta düşündüğünüzden daha az zamana ihtiyacınız olduğunu görürseniz tüm motivasyonunuzu işi erken bitirme hedefine yönlendirin.

Sadece Zaman Değil ⏱️

Gray Double-bell Clock

Buraya kadar verilmiş olan örnekler zamanla ilgili olmakla beraber aslında Parkinson Yasası para ve çaba için de geçerlidir. (Örneğin; gelir arttığı oranda harcamalar, cihazların kaydetme kapasitesi arttıkça sakladığımız veri, ev büyüdükçe eşyalar vb. artar.)

Bu tuzaktan kurtulmak için yapılması gereken ilk şey kendinize harcayacağınız kaynakların sonucunda kazanmayı hedeflediğiniz faydaların doğru dengede olup olmadığını sormaktır.

Buna ilave olarak Parkinson yasalarını hesaba katmak size insanlarda daha etkili bir iş birliği yapma imkanı sunar. Bilhassa, grup olarak yerine getirilen çalışmalarda kısıtlamalardan ve hedeflerden yararlanmak iş akışını hızlandıracaktır.

Sağ Duyu 😌

Photo of Women Sitting on Orange Sofa

Parkinson yasasını hesaba katarken hatırlamanız gereken en önemli şey, bir işe ne kadar zaman (veya diğer kaynaklar) ayıracağınızı belirlerken, işin kalitesinden ödün vermenize ve aynı zamanda gereksiz zaman harcamanıza neden olmayacak dengeyi korumaktır.

Örneğin, diyelim ki 10 dakika kadar sürecek bir iş yapacaksınız. Bu işi kuşkusuz 2 dakikada tamamlarsanız işin kalitesinden ödün vermiş olursunuz. Bunun yerine amacınız doğru zamanı belirlemek ve bu süre zarfına bu işi yerine getirmektir. Bu sayede 10 dakikalık iş için 30 dakika harcamaktan kurtulmuş olursunuz.

Sağlıcakla! 😊