Belirli bir alanda uzman veya usta olmak için ne gerekir? 10.000 saat uygulama. Bu, Malcom Gladwell‘in en çok satan Outliers: The Story of Success‘te popüler hale getirdiği genel bir kuraldır. Akılda kalıcı, hatırlaması kolay ve aşağı yukarı tamamen yanlış.

10.000 Saat Kuralı Efsanesini Yıkmak

person sitting front of laptop

Gladwell bu kuralı uygularken Outliers’da birkaç örnek kullanıyor: Biri Ericsson’un Berlin’deki bir müzik akademisindeki keman öğrencilerine odaklanan araştırması.

Çalışma, öğrencilerin en başarılılarının 20 yaşına geldiklerinde 10.000 saat harcadığını buldu. Gladwell ayrıca Beatles’ın 1960’ların başında Hamburg’da 10.000 saat antrenman yaptığını ve Bill Gates’in 10.000 saat antrenman yaptığını tahmin ediyor. Microsoft’u kurmadan önce programlama çalışmaları. Böylece 10.000 saat kuralı doğdu: 10.000 saatlik uygulamanızı koyun ve belirli bir alanda uzman olun. Oldukça kolay, değil mi?

Ancak daha yakından incelendiğinde sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Her şeyden önce, Ericsson 10.000 sayısının tamamen keyfi olduğunu söylüyor. Akılda kalıcı ve hatırlaması kolay, ancak gerçekten önemli bir şeye dayanmıyor. Bu, gelecek vaat eden kemancıların 20 yaşına geldiklerinde harcadıkları saat sayısıdır. 18 yaşına geldiklerinde ortalama 7.400 saat harcamışlardı. Ve 20 yaşında bile, keman çalmada çok iyiydiler ve muhtemelen alanlarının zirvesine doğru ilerliyorlardı, ancak henüz uzman değillerdi.

Üstelik Gladwell, 10.000 saatin ortalama olduğunu ve en iyi kemancıların hepsinin 20 yaşına kadar bu sayıyı koymadığını yanlış anladı. Aslında, en iyilerin yarısı 10.000 saat koymamıştı.

10.000 saat kuralı katı bilime dayanmadığından, uygulama ve bir zanaatta nasıl ustalaşacağımız hakkında ne biliyoruz? Kesin olarak bildiğimiz birkaç şey, her öğrenmenin veya uygulamanın eşit derecede yararlı olmadığı ve herkesin aynı yerden başlamadığıdır.

10.000 Saat Nedir? Tüm Uygulamalar Eşit Değildir

Ok ve yay atmada daha iyi olmak istiyorsanız, 3 saat boyunca kendi başınıza deney yapmakla, size form ve teknik hakkında ipuçları veren bir uzmanla 3 saat pratik yapmak aynı şey midir? daha iyi olmak? Cevap apaçık ortada. Ve bu, 10.000 Saat Kuralı’nın ilk kusurudur: Uygulamanın kalitesine değil, çalışma süresinin miktarına odaklanır – ve tüm alıştırmalar eşit derecede faydalı değildir.

Gladwell, gerçekten önemli bir ayrım olmasına rağmen, uygulama türleri arasında ayrım yapmaz. Bir şeyde daha iyi olmanın en iyi yolu, temelde daha iyi olmak için pratik yapmak anlamına gelen kasıtlı uygulama olarak bilinen bir şeydir: belirli yetenekleri geliştirmek için uzmanlar tarafından önerilen faaliyetleri yapmak, zayıflıkları tespit etmek ve bunları düzeltmek için çalışmak ve kasıtlı olarak kendinizi zorlamak. Ericsson, “Belirli bir hedefe yönelik kasıtlı uygulama ile genel uygulama arasındaki bu ayrım çok önemlidir, çünkü her uygulama türü gelişmiş yeteneklere yol açmaz” diyor. Mekanik tekrardan değil, hedefinize yaklaşmak için uygulamanızı tekrar tekrar ayarlayarak fayda sağlarsınız.”

En çok satan yazar Daniel Goleman’a göre, kasıtlı uygulama genellikle uzman, yetenekli bir koç veya akıl hocası tarafından “uzman bir gözü olan biri” tarafından yönlendirilir. Bu koçlar ve mentorlar, iyileştirmenin belirli yolları hakkında geri bildirim sunuyor ve “böyle bir geri bildirim olmadan en üst sıralara çıkamazsınız. Geri bildirim önemlidir ve konsantrasyon da önemlidir – sadece saatler değil.”

Peki, uzmanlarla 10,000 saat kasıtlı, odaklanmış uygulama ise, 10.000 kuralı geçerli mi? Hayır, hala değil.

Alıştırma Mükemmelleştirir… veya %25 Mükemmel

Perfect neon signage mounted on wall

Case Western Reserve Üniversitesi psikoloğu Brooke Macnamara ve meslektaşları tarafından yakın zamanda yapılan bir meta-analiz, kasıtlı uygulama ve becerinin birbiriyle ilişkili olduğunu, ancak mükemmel bir ilişki olmaktan uzak olduğunu buldu. Kasıtlı uygulama saatleri, satranç gibi oyunlardaki beceri çeşitliliğinin %26’sını, müzik için %21’ini ve spor için %18’ini öngördü. Bu, 10.000 Kuralının ikinci en büyük kusurudur: Herkesin zaman ayırarak belirli bir alanda uzman olabileceği gibi bir yanılgıya yol açar. Ama açıkçası, kasıtlı uygulama saatleri beceri seviyelerinin sadece %20-25’ini öngördüğünden, işin içinde başka faktörler de var. Araştırmacılar, yaş ve genetik dahil olmak üzere birkaç tanesini tam olarak belirleyebildiler.

Birinin bir etkinliğe dahil olduğu yaş, ustalık kazanma yeteneklerinde rol oynuyor gibi görünüyor. Dil öğreniminde olduğu gibi, belirli, karmaşık becerilerin en kolay kazanıldığı çocukluk döneminde bir pencere olabilir. Bilişsel psikologlar Fernand Gobet ve Guillermo Campitelli, erken başlayan satranç oyuncularının, kasıtlı uygulama saatlerindeki farklılıkları hesaba kattıktan sonra bile, daha sonra başlayanlara göre yetişkin olarak daha yüksek beceri seviyelerine ulaştığını buldu.

728 ile 16.120 Saat Kuralı olarak yeniden adlandıralım.

person holding white mini bell alarmclock

Elbette genetiğin de rolü var. Bazı yeteneklerin kazanılmasında genetiğin rolü üzerine yapılan en iyi araştırmaların çoğu, ikizler üzerine yapılan çalışmalardan geliyor – siz tahmin ettiniz. Psikolog Robert Plomin, King’s College London’da Birleşik Krallık’ta 15.000’den fazla ikiz bulan ve onlara bir dizi test yaptırıp anket doldurmalarını sağlayan bir araştırma yürüttü ve bulguların bazıları oldukça dikkat çekici.

Tek yumurta ikizlerinin çizim yeteneği, çift yumurta ikizlerinin çizim yeteneğinden çok daha yüksek oranda ilişkilidir.Tek yumurta ikizleri genlerinin %100’ünü, çift yumurta ikizleri ise yalnızca %50’sini paylaştığından, bu bulgular insanlar arasındaki temel sanatsal yeteneklerdeki farklılıkların en azından kısmen genetikten kaynaklandığını göstermektedir.

Aynı veri setini kullanarak, yetenekli ve daha az yetenekli okuyucular arasındaki varyasyonun yarısından fazlasının genetikten kaynaklandığı bulundu. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden psikolog Miriam Mosing tarafından yönetilen bir başka araştırma dizisi, 10.000’den fazla ikizin temel müzik yeteneklerini, örneğin iki melodinin aynı ritmi taşıyıp taşımadığı ve ne kadar müzik pratiği yaptıklarıyla ilgili olarak test etti. Buldukları şey, genlerin ölçtükleri müzikal yeteneklerin %38’ini etkilemesine rağmen, uygulama miktarının bu yetenekleri etkilediğine dair hiçbir kanıt bulunamadı.

Yani, düzenli olarak müzik yapan bir tek yumurta ikizinin, bu yeteneklerde, hiç çalışmayan tek yumurta ikizinden daha iyi olması muhtemel değildi. Bu, müzik pratiği yapmanın bir anlamı olmadığı anlamına gelmez. Müzik okumak ve klavye çalmak gibi pratik yaparak geliştirebileceğiniz müzik becerileri kesinlikle vardır. Ancak, uygulamanın gücünün sınırları olduğunu gösterir. 10.000 saatlik pratikle bile herkes uzman bir kemancı olamaz – ve sanırım ben onlardan biriyim. Bir alanda usta olmak için doğuştan gelen bazı yetenekler gereklidir.

Malcolm Gladwell’in bir şeyi doğru bildiğine şüphe yok: Bir alanda gerçek bir uzman olmak için uzun yıllar boyunca uyumlu çaba ve pratik gerekiyor. Ancak pratik yapmak için harcanan zaman önemli olsa da, tek faktör olmaktan uzaktır. Genetik yapınız, ne zaman başladığınız ve nasıl öğrendiğiniz, belirli bir zanaatta ustalaşmanızın kaç saat süreceğini veya “ustalığın” mümkün olup olmadığını belirlemek için bir araya gelir.

Bilişsel psikologlar Fernand Gobet ve Guillermo Campitelli tarafından usta satranç oyuncularının araştırmasını düşünün. Satranç oyuncularının belirli bir beceri düzeyine ulaşmaları için gereken uygulama saatlerinin sayısında gerçekten büyük farklılıklar olduğunu buldular. “Usta” statüsüne ulaşmak için geçen saat sayısı 728 saatten 16.120 saate kadar değişmekteydi – bu, bazı oyuncuların aynı beceri seviyesine ulaşmak için diğerlerinden 22 kat daha fazla antrenman saatine ihtiyacı olduğu anlamına geliyordu. 10.000 saat kuralı bir efsanedir.

10.000 Saat Kuralının Ötesi: Araştırmaya Dayalı 3 Uygulama Prensibi

woman in white shirt using smartphone

Daha derine inmek ve uygulama hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, burada önerilen bazı makaleler bulunmaktadır:

1 Onlarca yıldır “duyguları işin dışında bırakın” yönündeki kötü tavsiyenin aksine, araştırmalar bunu fazlasıyla netleştirmiştir: Duygular öğrenmede kritik bir rol oynar. En etkili şekilde pratik yapmak ve gelişmek için, öğrenme için ideal biyolojik koşulları belirlemelisiniz. Duyguları bunun dışında tutmanın neden bir felaket olduğunu ve nörolojik düzeyde öğrenmenin nasıl göründüğünü öğrenin.

2 Zihinsel uygulama şaşırtıcı derecede güçlüdür. İster yeni bir beceri öğreniyor ve uyguluyor olun, ister bir performansa hazırlanıyor olun, araştırmalar zihinsel uygulamanın oldukça etkili olduğunu bulmuştur. Daha fazla bilgi edinmek için Başarıyı Öngörme: Zihinsel Uygulamanın Gücü’nü okuyun.

3 Pratik yapmak, pratik yapmak ve pratik yapmaya devam etmek için gereken en büyük faktör nedir? Motivasyon. Sürdürülebilir motivasyon olmadan, uygulama odağını kaybeder veya tamamen bırakırız. Uygulama, amaç amaca ve uzun vadeli değerlere bağlı olduğunda anlam ve uygunluk kazanır.